Miben segít az edző?

Manapság nemcsak a különböző sportágak egyesületi tagjainak, profi sportolóinak van edzőjük. Mára kialakult az az időszak is, mikor a legtöbb edzőterembe belépve fogadhatunk személyi edzőt, legyünk akármilyen formában, korban vagy fejlettségi szinten. Míg régebben kuriózumnak számított saját edzőt tartani, mostanra rengetegen élnek ezzel a lehetőséggel.

Többféle megoldás létezik. A nívósabb termek rendelkeznek teremedzőkkel, akik segítségnyújtása benne van a bérlet árába, vagyis bátran kérdezhetünk tőlük és ők is odafigyelnek, hogy helyesen használjuk a gépeket. Ezen kívül bérelhetünk személyi edzőt is, ami egy külön szolgáltatás és természetesen külön díja van.

Miért is jó a személyi edző? Mi az, amit egy edző tud?

A személyi edzés definíciója: „A személyi edző (Personal Trainer) olyan szakirányú végzettséggel és ismertséggel rendelkező sportszakember, aki egyénre szabott preventív fittségi edzést, valamint életmódprogramot tud tervezni és kontrollálni kliense (az edzést végző személy) adottságainak, egészségi állapotának, fittségi céljainak maximális figyelembevételével.”

A saját edzőnek leginkább edzéseink kezdetekor vehetjük hasznát, abból a szempontból, hogy egy rövid időszakon keresztül van, aki megmutatja nekünk az edzés egyik legkényesebb és egyben legfontosabb részét: a gyakorlatok szabályos végrehajtását. A későbbiekben inkább olyanok szokták igényelni ezt a szolgáltatást, akik folyamatosan kontrollba akarják tartani a fejlődésüket, valamilyen sportsérülésük van, esetleg sportági felkészülésben van szükség edzőre, vagy csak egyszerűen lusták és úgy gondolják, hogy az edző továbbra is ösztönzi őket.

Térjünk rá egy jó edző feladataira

Első és legfontosabb a helyes gyakorlatok végrehajtása, a prevenció. A kezdőknek mindenképp beszélni kell a helyes levegővételről, a pihenőidő hosszáról, a gyakorlatok helyes kivitelezéséről, és az adott izomcsoportok szakszerű terheléséről.
Az új gyakorlatokat mindig meg kell mutatni az edzőnek, nem csak elmagyarázni, valamint végig kontrollálni. Ügyelni kell arra is, hogy tanítvány ne hanyagolja az edzéseket.

Sajnos még mindig rengeteg olyan edző dolgozik a szakmában, akiknek nincs meg a megfelelő szakképesítésük. Ne szégyelljük megkérdezni a leendő edzőnktől, hogy milyen iskolát végzett, mennyi ideje dolgozik, és milyen referenciái vannak. Ezzel saját magunkat biztosítjuk be az ellen, hogy olyan edzőt fizessünk meg, aki nemhogy segít, rosszabb esetben a szakszerűtlenségével még kárt is okoz a testünkben. (Sérülések, húzódások, fogyás helyett tömegnövelés, stb… .)

Forgó Zsanett